Blog nieuw dec

Uit-burgering

Zo, na vijf maanden in Tolkamer maakte mijn lieve vriendinnetje bekend met een uber lief kadootje dat het het einde was van mijn Tolkamerse inburgering. Na een zomer vol zwemavonturen, bootje varen, biertjes drinken aan de kade maakten we in de herfst pas écht kennis met de regio. Er werden zeker nog wat feestjes gevierd (en gebouwd), we maakten kennis met leuke tradities, heel veel nieuwe mensen, scholen en verenigingen. En nu is het eigenlijk wel mooi geweest. In de meest positieve zin van het woord, ik weet waar de pot pindakaas staat bij de Jumbo, de Emte en de AH. Ik weet waar ik niet moet zijn om 18.00 uur voor brood (tsja, toch even net anders dan 'onze' Jumbo in Cuijk), ik heb na drie maanden vechten los moet laten dat niet alles altijd op voorraad is in bepaalde winkels :-), dat klinkt erg, maar het is meer een mindset, haha. Ik weet waar ik de lekkerste grillworst moet halen, de beste Duitse broodjes om te ontbijten en ow niet geheel onbelangrijk ik weet doorgaans de weg!! Ik (en we) kreeg hulp van heel veel lieve mensen, mensen die ik vijf maanden geleden nog niet kende, namen me / ons op sleeptouw en gaven ons een warm welkom. Sommige kende mij al, sommige moesten even aan me wennen, anderen wennen nog steeds hahaha. En alles is prima, ik hou van transparantie, van open communicatie, van mensen aanspreken, niet te moeilijk doen. Ik weet wie ik ben, wat ik wil en niet wil en weet ook heel goed dat andere dat soms wel eens moeilijk vinden en dat is echt niet regio gebonden.

De dag dat Sonja mijn kadootje verstuurde, reed ik vanaf Nijmegen naar huis. Nijmegen, de stad waar ik altijd thuis kom, de stad waar ik de weg weet, de stad die op een of andere manier vertrouwd voelt en gek genoeg ook weer niet. Het was een bijzondere dag geweest en eenmaal op het pontje belandt voelde het goed, de lucht was prachtig, de vijf minuten op het pontje waren ontspannend. En het voelde als thuiskomen. Een dag later liep ik bij de Jumbo in Tolkamer, waar een mevrouw (ja hoe noem je iemand van mijn eigen leeftijd, mevrouw vind ik heeeel oud klinken, maarja meisje is weer te jong), vriendelijk naar me knikte. Ik deed erg mijn best te graven in mijn geheugen waar ik haar van kende. Even ter illustratie als je ergens nieuw komt, zijn er zoveel mensen die je ergens ziet, dat ik vaak moeite heb om te onthouden waar, wie bij hoort of waar ik die nou ook al weer gezien heb (sorry mensen :-). Eenmaal buiten, liep ze voor me, draaide zich om en sprak me aan. Hoe het met de kinderen ging in Tolkamer, ja heel goed en bla die bla natuurlijk. Dat ze op school (aaah daar ken ik haar van) tegen een andere moeder had gezegd, wie ik was en let op: 'Ik heb gezegd, dat je Tessa was, de moeder van Ika, Tessa Dix. Dat je mooie dingen maakt en doet.' Ik was verbaasd, ontroerd en in een jubelstemming!

Waarom? Toen ik ging scheiden heb ik heeeeel hard gewerkt aan mijn nieuwe zelfstandigheid, ik kan heel goed voor mezelf zorgen, al vind ik het met z'n tweeen echt veel leuker, fijner en gelukkiger. Ik wil dat mijn dochter weet dat je voor jezelf mag kiezen, en kan kiezen. Dat je ook als vrouw zijnde hard kan werken om financieel onafhankelijk te zijn, ambitieus mag zijn, een cariere mag ambieren in wat dan ook, zelfs met een gezin! Ik vond het soms vrij ingewikkeld dat ik de eerste paar maanden vooral betiteld werd als : 'De nieuwe (nieuwe?) vriendin van ......... vaak nog betiteld met het dorp van mijn lief. (En ow even voor de duidelijkheid, ik ben echt heel blij met het feit dat ik de vriendin van ....... uit ...........ben!! ) En natuurlijk is het even wennen, voor iedereen :-) Dus het gesprekje bij de Jumbo met de mevrouw (meisje) was erg verhelderend en vond ik dat mijn uit-burgering een feit was.

Pers

Het ‘Herinnerboek’ - Creatief doeboek voor kinderen met gescheiden ouders

Kinderen kunnen dankzij dit boek over hun gevoelens praten.

Samenvatting

Het ´Herinnerboek´ is een creatief doeboek voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar waarvan de ouders in scheiding liggen of uit elkaar gaan. Het boek geeft ouders en kinderen handvatten om over de scheiding te praten en deze samen te verwerken. In het persoonlijke Herinnerboek kunnen kinderen hun versie van het verhaal opschrijven, gedachten kwijt en mooie herinneringen bewaren in de vorm van tekeningen, foto’s en collages. Omdat kinderen geneigd zijn in zichzelf te keren of sociaal wenselijke antwoorden te geven wanneer ouders uit elkaar gaan, kan dit boek het praten erover gemakkelijker maken.

Tessa Dix, de bedenker en de maker van het boek is in 2012 zelf gescheiden. De moeder van twee kinderen is grafisch vormgever en eigenaar van DixDesign Samen met haar kinderen (destijds 5 en 7 jaar oud) maakte zij in die periode een herinnerboek zodat de scheiding een plaats kon krijgen en positieve herinneringen bewaard bleven. Nog steeds bladeren haar kinderen het boek regelmatig door. Het Herinnerboek bleek ook grootouders (en andere familieleden), therapeuten en scheidingscoaches te helpen om met kinderen te praten wanneer ouders uit elkaar gaan en is inmiddels aan haar tweede druk toe.

Het Herinnerboek kost €19,95 en is te bestellen op www.herinnerboek.nl

Noot voor de redactie
Voor vragen of recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met Tessa Dix 06 48018757 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Wil je meer informatie? Je kan contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met Tessa Dix 06 48018757.

 

Het Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders is een product van Dix Design
Smidstraat 17 | 6915 AJ Lobith | tel 06-48018757 | KVK 17182700 | BTW NL163946853B01

Boeken bestellen

Bestel hieronder het Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders. Het Herinnerboek is een persoonlijk document en is daarom ook voor 1 kind bedoeld. Wij maken gebruik van vaste verzendkosten van 5 euro.
U kunt veilig betalen met Ideal, mochten er vragen zijn over het bestellen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

Bestelformulier

Invalid Input
Please let us know your name.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Please let us know your email address.
Invalid Input
0.00

Over herinnerboek

Over Herinnerboek

Toen mijn huwelijk 5 jaar geleden strandde zocht ik naar een manier om mijn kinderen van toen 5 en 7 uit te leggen dat hun vader en moeder uit elkaar gingen. Het is niet eenvoudig je kinderen een 'volwassen' gevoel uit te leggen. Ik wilde mijn kinderen helpen dit te verwerkenen omdat ik een pedagogische achtergrond heb, wist ik dat creatief bezig zijn een goede manier is. Ik ging op zoek naar iets passends, maar ik vond niks. En dus maakte ik zelf iets, met knutselwerkjes, foto's en schrijfsels konden Jones en Ika hun gevoel letterlijk een plekje geven.

Jones (toen 7) stond er op het boekje mee naar school te nemen zodat ze haar klasgenootjes kon laten zien wat er thuis speelde. Eigenlijk realiseerde ik me toen hoe goed het haar had geholpen. Niet alleen kon Jones met het boek in haar hand goed over haar gevoelens vertellen maar ook andere klasgenootjes met gescheiden ouders vonden het fijn om erin te kijken.

Naar aanleiding van dit ontwierp ik het Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders, waarin kinderen kunnen schrijven en tekenen om terug te kijken op een periode waarin hun ouders scheidden, of juist vooruitkijken op hun veranderde leven. Het boek is mede door de input van mijn eigen kinderen, gegroeid en er komen dan ook verschillende onderwerpen aan bod.

Het boek is omarmd door tal van kinderen, scheidingsprofessionals en leerkrachten.

• Het Herinnerboek is een creatief doeboek voor kinderen van circa 4 tot 12 jaar oud, waarvan ouders gaan scheiden, in scheiding liggen of al gescheiden zijn.

• Het Herinnerboek is een persoonlijk document het is dan ook bedoelt voor 1 kind.

 

Bekijk hier het inkijkexemplaar >